Bel ons

0317-613322

Openingstijden

ma t/m vrij 08:00 - 16:30 uur, za+zo gesloten

Inschrijven

Wij hebben genoeg ruimte voor nieuwe patiënten

Bel ons

0317-613322

Openingstijden

ma t/m vrij 08:00 - 16:30 uur, za+zo gesloten

Inschrijven

Wij hebben genoeg ruimte voor nieuwe patiënten

Bleken en bleekmethoden

De kleur van uw tanden en kiezen is erfelijk bepaald, maar kan door diverse invloeden (o.a. koffie, nicotine) en oorzaken (onder meer ouder worden) veranderen. Meestal worden ze donkerder. U kunt uw tanden en kiezen enkele tinten lichter maken door ze te bleken. Dit kan goede resultaten opleveren, maar het komt ook voor dat een tand of kies al na enkele maanden weer een zichtbare verkleuring laat zien. Na een paar jaar krijgt de tand of kies veelal ook weer de oorspronkelijke kleur terug. Het drinken van veel koffie en wijn, maar ook roken versnellen dit proces. Het bleekresultaat is afhankelijk van de oorzaak van de verkleuring. Uw tandarts of mondhygiëniste kan u hier als geen ander in adviseren.

Bleekmethoden
 • Bleken van buitenaf bij levende tanden
  Er zijn verschillende manieren om van buitenaf te bleken. U kunt dit door uw tandarts laten doen, maar het ook zelf thuis doen. Het klinkt u wellicht vreemd in de oren, maar onze voorkeur gaat uit naar de thuisbleekmethode. Dit gaat in de meeste gevallen gecontroleerder en minder agressief. Het uiteindelijke resultaat is bij beide methoden hetzelfde. Loopt de kleur na verloop van tijd wat terug, dan kunt u met de thuisbleekmethode de tanden simpel weer wat witter maken.
 • Thuisbleken
  Bij de thuisbleekmethode maakt de tandarts of mondhygiëniste overigens wel eerst een gipsafdruk van uw gebit. Op basis daarvan maakt de tandtechnicus een doorzichtige kunstof lepel, waar de bleekgel in past. Deze krijgt u met de bijbehorende bleekgel en duidelijke instructies van uw tandarts of mondhygiëniste mee naar huis.
 • Tandbleekpasta’s
  Tandpasta`s die zogenoemde ‘whiteners` bevatten, kunnen uw tanden iets lichter maken. Dit verschil is echter nauwelijks zichtbaar en niet erg duurzaam. Gebruik ‘whiteners’ nooit continu en alleen in overleg met uw tandarts.
 • Bleken van binnenuit bij dode tanden
  Na een wortelkanaalbehandeling kan de kanaalvulling naar boven toe doorschemeren. Hierdoor krijgt de tand soms een donkerder uiterlijk. We kunnen dan voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld een week) bleekgel insluiten. Hierdoor wordt de tand weer lichter van kleur. Soms is het nodig om de bleekgel te verversen en het proces te herhalen tot het gewenste resultaat is bereikt. Na verwijdering van de bleekgel plaatst de tandarts de nieuwe en blijvende vulling.
Bijwerkingen

Bleken kan voor verhoogde gevoeligheid van de tand of voor pijnlijk tandvlees zorgen. Ook kunnen witte plekjes op het tandvlees ontstaan als bleekgel hiermee in aanraking komt. Binnen korte tijd verdwijnen deze weer. Daarnaast is het mogelijk dat er wat doffe witte plekjes ontstaan op het glazuur. Dit komt omdat het glazuur tijdens het bleken wat uitdroogt. Na verloop van tijd neemt het glazuur weer vocht op en verdwijnen deze `white spots`.