Bel ons

0317-613322

Openingstijden

ma t/m vrij 08:00 - 16:30 uur, za+zo gesloten

Inschrijven

Wij hebben genoeg ruimte voor nieuwe patiënten

Bel ons

0317-613322

Openingstijden

ma t/m vrij 08:00 - 16:30 uur, za+zo gesloten

Inschrijven

Wij hebben genoeg ruimte voor nieuwe patiënten

Implantaten

Tanden en kiezen hebben een zichtbaar deel (de kroon) en een onzichtbaar deel (de wortel). Mist u een tand of kies met wortel en al, dan kan de tandarts op die plaats geen vervangende kroon plaatsen. Een brug is wel mogelijk, maar alleen als er voldoende gezonde tanden en kiezen naast liggen die hiervoor als houvast dienen.

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een klein titanium schroefje dat de tandwortel vervangt. Soms hebben deze schroefjes nog een keramisch laagje. Ze worden vastgezet in de kaak, waarmee u weer een basis heeft voor een kroon, brug of prothese. Een implantaat kan worden ingebracht om één, meer of zelfs alle tanden en kiezen te vervangen.

Kom ik in aanmerking voor een implantaat?

Voorwaarde om een implantaat te kunnen plaatsen is dat het kaakbot volgroeid is (meestal bij een leeftijd vanaf ongeveer 18 jaar) en er voldoende kaakbot aanwezig is om de implantaten goed te kunnen verankeren. Ook het tandvlees moet gezond zijn. Uw tandarts zal uw gebit daarom goed controleren en ook röntgenfoto’s van uw kaakbot maken vóór hij besluit om implantaten te plaatsen.

Wanneer krijg ik een implantaat?

Ter vervanging van één tand of kies plaatst de tandarts een kroon. Voor het vervangen van meer tanden en kiezen een brug en ter vervanging van alle tanden en kiezen een overkappingsprothese. Al naar gelang de situatie brengt hij hiervoor een of meer implantaten in.

Hoe wordt een implantaat aangebracht?

De tandarts plaatst een implantaat onder plaatselijke verdoving ingebracht. Na het inbrengen van de verdoving maakt de tandarts het tandvlees los op de plaats waar het implantaat moet komen. Hij boort een gaatje in het kaakbot en plaatst daarin het implantaat. Vervolgens hecht de tandarts het tandvlees. Bij plaatsing van meer implantaten herhaalt hij deze handelingen, waarna hij de kroon, brug of overkappingsprothese plaatst. Een implantaat kan helemaal ónder het tandvlees of zó worden aangebracht dat hij door het tandvlees heen steekt. De tandarts overlegt uiteraard altijd met u wat in uw geval het beste is.

Nazorg en verzorging

De meeste mensen hebben weinig last na het plaatsen van een implantaat. Tegen eventuele napijn of gevoelig tandvlees kunt u een gewone pijnstiller nemen. Het implantaat heeft ongeveer drie tot zes maanden nodig om stevig te verankeren in uw kaakbot. In deze periode mag u het niet te zwaar belasten. Het kan zijn dat u daarom uw voedingspatroon tijdelijk moet aanpassen. Uw tandarts of specialist kan u hierover adviseren.

Als de kroon, brug of prothese uiteindelijk is geplaatst, moet u uw gebit goed onderhouden. Op deze website vindt u daarvoor alle informatie. Tijdens controles houdt uw tandarts of specialist de kwaliteit van uw tandvlees en kaakbot goed in de gaten. Zo nodig maakt hij hiervoor röntgenfoto’s.

Ook voor mensen met een kunstgebit

Ook voor mensen die een gehele of gedeeltelijke kunstgebit/prothese hebben, is het implantaat een welkome oplossing. Zeker als het kunstgebit als gevolg van het slinken van de kaak losser gaat zitten. Door middel van implantaten kunnen we namelijk een klikprothese maken die goed vast zit.

Titanium implantaat
Eén implantaat met kroon
Driedelige brug op implantaten
Gebitsprothese op twee implantaten in de onderkaak