Bel ons

0317-613322

Openingstijden

ma t/m vrij 08:00 - 16:30 uur, za+zo gesloten

Inschrijven

Wij hebben genoeg ruimte voor nieuwe patiënten

Bel ons

0317-613322

Openingstijden

ma t/m vrij 08:00 - 16:30 uur, za+zo gesloten

Inschrijven

Wij hebben genoeg ruimte voor nieuwe patiënten

Kindertandheelkunde

Wij besteden veel tijd en aandacht aan kindertandheelkunde. Omdat onze prioriteit ligt bij preventie, zien wij kinderen graag zo vroeg mogelijk in onze praktijk; want jong geleerd, is oud gedaan. Bij familiecontroles krijgt het kindergebit dan ook speciale aandacht. In eerste instantie, zoals gezegd, vooral preventief. Daarbij komen vragen aan de orde als: hoe moet er gepoetst worden, met welke tandenborstel, met welke tandpasta en hoe vaak. Ook het wennen aan de tandarts en het wegnemen van mogelijke angstgevoelens zien wij als belangrijke preventieve taken.

Tijdens de periodieke controles besteden we ook en vooral aandacht aan het wisselen en de kaakgroei. Na zes maanden komen de eerste tandjes, vanaf een jaar of zes gaan de kinderen voor de eerste keer wisselen (voortanden en er komt een extra kies bij achter de laatste melkkies). Rond elf/twaalf jaar breekt de tweede wisselfase aan.

Als het nodig is (afhankelijk van de mondhygiëne en eventuele gaatjes in het melkgebit) zullen we vooral de eerste, blijvende kiezen sealen. Dit is het aanbrengen van een laklaagje in de groeven van de kiezen om te voorkomen dat daar gaatjes ontstaan. Lang aanwezig tandplak is hiervoor een belangrijke indicatie.

Bereid uw kind voor

Als er (toch) gaatjes gevuld moeten worden, is het fijn als uw kind voorbereid naar de behandeling komt. Door met uw kind een boekje over het tandartsbezoek te lezen, helpt u het verloop van de behandeling enorm. In heel uitzonderlijke gevallen verwijzen wij een kind naar een gespecialiseerde kliniek voor kindertandheelkunde.

Tips om al vroeg angst te voorkomen:
  • Angstpreventie begint in de kinderleeftijd. Neem uw kind daarom zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat.
  • Voor jonge kinderen is het goed als één van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen het alleen te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen.
  • Blijft u als ouder bij de behandeling, laat dan zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes, zoals: “Je voelt absoluut niks”. Als het dan toch pijn doet, kan uw kind zich verraden voelen.
  • Er is niets op tegen uw kind te belonen als het zich flink houdt. Een klein presentje, een uurtje langer opblijven of iets anders leuks.
  • Als u zelf erg angstig bent, merkt uw kind dit meteen. Kijk in dat geval of iemand anders met uw kind mee naar binnen kan, zodat uw angst niet overslaat.