Bel ons

0317-613322

Openingstijden

ma t/m vrij 08:00 - 16:30 uur, za+zo gesloten

Inschrijven

Wij hebben genoeg ruimte voor nieuwe patiënten

Bel ons

0317-613322

Openingstijden

ma t/m vrij 08:00 - 16:30 uur, za+zo gesloten

Inschrijven

Wij hebben genoeg ruimte voor nieuwe patiënten

Kronen/bruggen

Als een tand of kies een dermate grote vulling heeft dat er weinig tandmateriaal over is of een tand of kies ontbreekt, kan de tandarts verloren gegaan weefsel aanvullen door middel van een kroon of brug. Hiermee kan hij een verzwakte tand of kies weer stevig maken.
De kroonbasis is meestal van goud, waarop de tandarts porselein aanbrengt. Maar er zijn ook kronen zónder goud die bijna geheel uit porselein bestaan. Deze worden vooral gebruikt in het esthetische (zichtbare) gebied van het gebit. Volledig gouden kronen en bruggen, zoals kiezen, worden vaak geplaatst in het onzichtbare gebied

Volledig porseleinkroon

Kronen van porselein kunnen in veel situaties worden toegepast. Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit. Deze kronen worden als een soort kapje over de tand of kies geschoven en rusten op de tandwortel. Ze kunnen ook op implantaten worden geplaatst.

Een brug bestaat uit tenminste twee pijlers en een of meer dummies (zwevende gedeelte).

Vrij-eindigende brug

Bij deze brug bevinden de pijlers zich aan één zijde van de ontbrekende tand of kies.

Glasvezelbrug/etsbrug

Een bijzonder soort brug is de glasvezelbrug. Deze brug wordt toegepast als er onvoldoende houvast is voor een kroon. Daarvoor zou dan teveel gezond tandweefsel moeten worden opgeofferd; bijvoorbeeld tanden of kiezen die nog gaaf zijn of een kleine vulling hebben.

Bij een glasvezelbrug maakt de tandarts met een ets-lijmtechniek een verbinding tussen de tanden of kiezen door middel van een glasvezel. Om de glasvezel maakt hij dan een dummy van kunststof. Deze techniek kan direct in de mond plaatsvinden of in het laboratorium op een gipsmodel worden voorbereid. De glasvezelbrug is een moderne uitvoering van de etsbrug. Bij de conventionele etsbrug waren de ‘vleugels’ waarmee de dummy aan de buurelementen werd geplakt van metaal. Toch moet een glasvezelbrug gezien worden als een semi-permanente oplossing. Een implantaat is dan vaak de aangewezen permanente oplossing.