Bel ons

0317-613322

Openingstijden

ma t/m vrij 08:00 - 16:30 uur, za+zo gesloten

Inschrijven

Wij hebben genoeg ruimte voor nieuwe patiënten

Bel ons

0317-613322

Openingstijden

ma t/m vrij 08:00 - 16:30 uur, za+zo gesloten

Inschrijven

Wij hebben genoeg ruimte voor nieuwe patiënten

Kunstgebit

Gehele of gedeeltelijke prothese

Als er tanden en/of kiezen ontbreken, kunnen we deze aanvullen met een gedeeltelijk (partiële) kunstgebit (prothese). Ontbreken alle tanden en kiezen, dan zit er niets anders op dan een volledige prothese. Deze blijft op zijn plaats door een zuigende werking van het speeksel onder de prothese en de wang- en tongspieren.

Waarom kunstgebit?

Er kunnen diverse redenen zijn voor het plaatsen van een kunstgebit. Als de tandarts daarvoor tanden of kiezen moet trekken, gebeurt dit meestal niet in één keer. Dat zou een te grote ingreep zijn. Daarom trekt de tandarts eerst uw kiezen. Uw tanden volgen later, zodat u niet zonder hoeft te lopen.

Verloop behandeling kunstgebit

Bent u benieuwd naar het verloop van de overstap tussen uw eigen gebit en een kunstgebit? Tussen het trekken van kiezen en tanden zit doorgaans een paar weken. In de tussentijd krijgt uw tandvlees de gelegenheid om te genezen en te herstellen. U zult het dus een tijdje zonder kiezen moeten stellen. Met eten is dat een beetje behelpen. Als de wonden nog niet genezen zijn, kunt u het beste zacht voedsel eten. Daarna kunt u langzamerhand weer proberen normaal te eten. Meestal zal uw kauwvermogen minder zijn.

Behandelwijze

Voordat wij uw tanden trekken, maken wij een nauwkeurige afdruk van uw tanden en kaken. Die afdruk is de basis voor uw kunstgebit. Bevalt de kleur, de stand of vorm van uw eigen tanden u niet helemaal, dan kunnen we daar bij uw nieuwe kunstgebit iets aan doen.

Uw kunstgebit direct gebruiken

Anders dan vroeger plaatsen wij het kunstgebit direct na het trekken van de laatste tanden in uw mond. U vindt het misschien een vreemd idee dat u een kunstgebit krijgt over verse wonden, maar u zult merken dat het kunstgebit als een soort verband fungeert.

Wennen aan het kunstgebit

Pas na de eerste 24 uur mag het kunstgebit uit uw mond. Afhankelijk van wat u heeft afgesproken, doet de tandarts dat, of doet u het zelf. Als u het zelf doet, wees dan voorzichtig. Spoel het kunstgebit af en borstel het schoon. Reinig uw mond door voorzichtig te spoelen met lauw water met eventueel een beetje zout. Of met een – bij de drogist verkrijgbaar – spoelmiddel. Spoelen met lauwe kamillethee kan ook heel goed. Als de wonden beginnen te genezen en de pijn is verdwenen, kunt u langzaam wennen aan uw kunstgebit. Dit vraagt tijd. Bij de één gaat dat sneller dan bij de ander.

Eten met een kunstgebit

De eerste tijd zal het eten misschien wat pijnlijk zijn. Dat kunt u verlichten door alleen zacht en makkelijk voedsel te eten, bijvoorbeeld puree, gehakt of zacht fruit. Later kunt u langzaamaan harder voedsel proberen.

Praten met een kunstgebit

In het begin praat u wat onwennig. U slist bijvoorbeeld, of bepaalde klanken zijn anders. Dat komt omdat uw mond nog moet wennen aan het kunstgebit. Oefenen helpt veel. Hardop de krant lezen bijvoorbeeld. De problemen met het praten gaan meestal vanzelf over.

Slapen met of zonder kunstgebit?

Uw kaken hebben een tijdje nodig om te wennen aan het kunstgebit. De eerste week dient u het ‘s nachts dan ook in te laten. Daarna is het juist beter om het gebit vóór het slapen wel uit te doen. Op die manier krijgen uw kaken de nodige rust. Vindt u een mond zonder tanden en kiezen niet zo’n prettig idee. Doet u dan alleen het ondergebit uit. Als u het kunstgebit niet draagt, kunt u het bewaren in een glas met een reinigingsmiddel (verkrijgbaar bij drogist of apotheek).

Schoonmaken kunstgebit

Net als eigen tanden en kiezen, vraagt ook uw kunstgebit om verzorging. Als u dit niet regelmatig doet, dan blijven voedselresten achter. Zowel op als onder uw kunstgebit. Verwijdert u die niet, dan kan uw tandvlees op den duur gaan ontsteken. Maak daarom uw kunstgebit zowel ‘s morgens als ‘s avonds schoon met een borsteltje en zeep. Bij de drogist vindt u speciale borstels voor kunstgebitten. Gebruik liever geen tandpasta. Sommige schuren teveel. Een schoon kunstgebit moet altijd glad aanvoelen.

Tandsteen op het kunstgebit

Soms vormt zich tandsteen op het kunstgebit. Dat is erg moeilijk te verwijderen. In dat geval kunt u het kunstgebit een nacht lang in een bekertje met gewone natuurazijn of een reinigingsmiddel leggen. U kunt het tandsteen ‘s ochtends dan van het kunstgebit afborstelen. Leg het kunstgebit nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.

Het tandvlees

Houdt ook het tandvlees schoon. In het begin, als de wonden nog niet helemaal zijn genezen, moet u de mond na elke maaltijd met een beetje lauw water spoelen. Daarna is het beter uw mond met een zachte tandenborstel te poetsen. U kunt daarvoor het beste gewone tandpasta gebruiken. Masseer met een zachte tandenborstel minstens één keer per dag het slijmvlies van de kaken waar het kunstgebit op rust. Poets ook uw verhemelte. Ook daar kunnen immers voedselresten zitten. Zo maakt u de hele mond weer schoon.

Controle kunstgebit

De eerste tijd kan het kunstgebit ergens klemmen en pijn doen. Dat is heel normaal. Ga er wel mee naar de tandarts. Tandartsenpraktijk Nieuw Schoneveld kan er namelijk iets aan doen. Ook als het na zo’n eerste correctie nog niet ideaal is, kom gerust terug. Na verloop van tijd zult u het gevoel hebben dat uw kunstgebit losser is gaan zitten. Doordat de wonden zijn genezen, zijn de kaken geslonken en is er ruimte ontstaan tussen kaak en kunstgebit. Probeer dit niet zelf te verhelpen met kleefpasta of andere middelen.
In de loop der tijd zal uw tandarts uw kunstgebit, meestal in de onderkaak, maar soms ook in de bovenkaak, moeten aanpassen.

Ga met elk probleem dat u heeft met uw kunstgebit naar uw tandarts. Hij weet ongetwijfeld wat er aan de hand is en wat eraan te doen. Geleidelijk zullen uw kaken nog verder slinken. Uw kunstgebit zal daarom van tijd tot tijd moeten worden aangepast. In veel gevallen is het nodig om na enige tijd een geheel nieuw kunstgebit te vervaardigen. Daarom is het verstandig om minstens eens in de twee jaar naar de tandarts te gaan voor controle.