Bel ons

0317-613322

Openingstijden

ma t/m vrij 08:00 - 16:30 uur, za+zo gesloten

Inschrijven

Wij hebben genoeg ruimte voor nieuwe patiënten

Bel ons

0317-613322

Openingstijden

ma t/m vrij 08:00 - 16:30 uur, za+zo gesloten

Inschrijven

Wij hebben genoeg ruimte voor nieuwe patiënten

Tandvleesbehandeling

Sommige mensen hebben last van hun tandvlees. Dat noemen we parodontitis. Indien u parodontitis hebt, kunt u behandeld worden door een tandarts en/of mondhygiënist. Bij complexere behandelingen kan het ook voorkomen dat zij u doorsturen naar een parodontoloog.

Allereerst valt of staat de behandeling van parodontitis met een goede mondhygiëne. Om parodontitis te kunnen genezen, moet de oorzaak van de ontsteking, de bacteriën in het tandplak, verwijderd worden. Dit dient door de patiënt zelf boven het tandvlees te gebeuren. De mondhygienist doet de onderkant. Een belangrijk onderdeel hierbij is dat de mondhygiëne ten opzichte van de situatie in het verleden, verbeterd wordt.

Met een tandenborstel kan al een groot deel van het tandplak weggepoetst worden. Echter, de plak tussen de tanden en kiezen is moeilijk weg te poetsen. Hiervoor dient u gebruik te maken van andere hulpmiddelen zoals ragers of tandenstokers. De tandarts of mondhygiënist zal met de patiënt kijken welke hulpmiddelen geschikt zijn en het gebruik demonstreren.

Initiële fase

De plak onder het tandvlees kan de patiënt niet zelf verwijderen. Dit dient met speciale instrumenten te gebeuren door de tandarts en/of mondhygiënst en wordt professionele gebitsreiniging genoemd. Dit is een intense behandeling en kost al gauw vier keer een uur. Pas als zoveel mogelijk tandvlees en tandsteen onder het tandvlees verwijderd is en de patiënt zelf in staat is om zijn/haar gebit goed schoon te houden, dan is de eerste fase van de behandeling voltooid. Deze fase wordt de initiële fase genoemd.

In deze eerste fase verwijderd de tandarts en/of mondhygiënist dus het tandplak en tandsteen. Hierdoor verdwijnt de ontstekingsreactie en komt het tandvlees weer strak tegen de tanden te liggen. Het parodontium is nu weer gezond. Steunweefsel dat tijdens de behandeling verloren is gegaan, zal helaas niet of nauwelijks herstellen. Tijdens de genezing is het mogelijk dat tandvlees zich terug gaat trekken en de tandhalzen worden soms (tijdelijk) gevoelig door de behandeling. Het is daarom belangrijk dat de patiënt elke dag de mondhygiëne goed uitvoert om herinfectie van de pockets te voorkomen.

De herbeoordeling

Over het algemeen wordt het gebit van de patiënt pas weer na drie maanden onderzocht. Dit komt omdat het parodontium tijd nodig heeft om na de gebitsreiniging in de initiële fase te herstellen. Bij deze herbeoordeling worden alle gegevens opnieuw gemeten en genoteerd op een parodontiumstatus.

Zoals al eerder genoemd, kan parodontitis door de combinatie van een goede mondhygiëne en gebitsreiniging genezen. Echter, in sommige gevallen is het mogelijk dat de tandarts toch nog plaatsen met ontstoken pockets vindt. Als er plak boven het tandvlees zit, dan is dat een gevolg van onvoldoende mondhygiëne. Indien dit het geval is, dan richt het vervolg van de behandeling zich op het verbeteren van de mondhygiëne. Is dit niet het geval, maar zit er wel nog tandplak of tandsteen in de verdiepte pockets, dan komt dit doordat de plak of tandsteen moeilijk te bereiken is. Moeilijk bereikbare plaatsen zijn bijvoorbeeld de al eerder genoemde frustraties, angulaire defecten en zeer diepe pockets. Om deze plaatsen te reinigen, is een chirurgische behandeling nodig. Dit noemt men een flap-operatie.

Tijdens een flap-operatie wordt, onder plaatselijke verdoving, het tandvlees met een mesjes losgemaakt. Hierna wordt het tandvlees opzij geschoven, zodat de wortels en het kaakbot zichtbaar worden. Vervolgens kan het ontstoken weefstel worden weggehaald en de wortels goed schoongemaakt worden op de moeilijk bereikbare plekken. Hierna wordt het tandvlees weer gehecht. Soms kan het tandvlees lager teruggedacht worden, waardoor de pocketdiepte gelijk afneemt, of het tandvlees kan zodanig worden teruggeplaatst dat het makkelijker is om de tand of kies schoon te houden, bijvoorbeeld bij furcatie’s. Om het gehechte tandvlees te beschermen, wordt het tandvlees soms met wondverband bedenkt. Dit lijkt wat op stopverf. Vervolgens worden één tot twee weken na de flap-operatie de hechtingen verwijderd en, indien noodzakelijk, ook het wondverband, hoewel dit meestal eerder loslaat.

Pijn en zwelling

De eerste paar dagen na de behandeling kan er enige pijn en zwelling optreden. Dit is vaak goed te bestrijden met ‘normale’ pijnstillers, zoals paracetamol, naproxen, brufen, welke ook bij de apotheek te koop zijn. Het gebruik van aspirines wordt sterk afgekeurd, omdat dit een verhoogde kans geeft op nabloedingen.

Het is belangrijk dat het tandvlees tijdens de genezing zoveel mogelijk met rust gelaten wordt, zodat u daar één tot twee weken niet kunt poetsen. Het gevolg hiervan is dat zich op deze plek tandplak vormt, die de genezing kan verhinderen. Daarom schrijft de tandarts een desinfecterend chloorhexidine spoelmiddel of spray voor. In de niet geopereerde gebieden moet natuurlijk gewoon normaal gepoetst worden. Het spoelmiddel kan tijdelijk de smaak beïnvloeden en een donkere aanslag op de tong en de andere tanden en kiezen geven. Op het moment dat er weer normaal gepoetst kan worden in de geopereerde gebieden, hoeft er niet meer te worden gespoeld. Na de spoelperiode haalt de tandarts of mondhygiënist de aanslag van de tanden en kiezen af. De aanslag op de tong verdwijnt vanzelf.

Naast bovengenoemde behandeling, bestaan er binnen de parodontologie meer chirurgische behandelingen. Zo is het onder bepaalde voorwaarden ook mogelijk om steunweefsel te redeneren. Hiermee wordt bedoeld dat nieuw wortelcement, ligamentvezels en kaakbot wordt gecreëerd op de plaatsen waar dit door parodontitis verloren is gegaan. Ondanks dat dit een fantastische ontwikkeling is, is dit helaas niet altijd toepasbaar. De beste resultaten worden bij de angulaire botdefecten en functies (graad II) van de kiezen onder geboekt. Guided tissue regenaration (GRT) is de engelse benaming hiervoor.

De gevolgen van de behandeling

Een grondige parodontale behandeling is de enige wijze waarmee verlies van tanden en kiezen door parodontitis voorkomen kan worden. De behandeling kan tevens gevolgen hebben voor het uiterlijk van het tandvlees. Zo krijgt het tandvlees een gezondere kleur, is het minder gezwollen en kan het zich langs de wortel terugtrekken.

In sommige gevallen, bij ernstige parodontitis, verdwijnt er een stuk van het kaakbot en trekt de gingiva zich terug. In dit geval kunnen de tanden ‘langer’ lijken. Gelukkig is dit vaak niet zichtbaar, omdat de lippen de tanden en kiezen voor een (groot) deel bedekken. Als de patiënt de tanden te lang geworden vindt, kan de tandarts een zogenaamde tandvlees-epithese maken van kunststof. Door de tandvlees-epithese uit te nemen, kan de tandplak van de tanden worden verwijderd.

Als het tandvlees is teruggetrokken, kunnen de wortels gevoelig worden voor warmte, kou of aanraking. Deze gevoeligheid is vaak tijdelijk en verdwijnt na enige maanden. Het is in deze fase belangrijk om de wortels goed te poetsen, want anders kan het probleem verergeren. Door de producten van de tandplak op de wortel zal de tand namelijk nog gevoeliger worden, met als gevolg dat de wortel minder gepoetst wordt, waardoor er ook meer tandplak zal ontstaan. Het enige wat hiervoor werkt is goed poetsen. Dat is essentieel.

Om de gevoeligheid van de wortels wat te minderen, bestaan er gelukkig lakken waarmee de wortels ingesmeerd kunnen worden. De patiënt kan zelf ook wat doen aan de gevoeligheid van de tanden, namelijk door een tandpasta of gel te gebruiken tegen gevoelige tanden en door te spoelen met een fluoride spoelmiddel. Daarnaast is het belangrijk dat u het gebruik van suiker mindert. Blootliggende wortels en frustraties zijn namelijk erg gevoelig voor het ontstaan van cariës (gaatjes). Naast het verminderen van suiker, kan uw tandarts of mondhygiënist maatregelen nemen om wortelcariës te voorkomen.

Nazorg

Nadat de behandeling is uitgevoerd, is dat een goede basis om de tanden en kiezen voor de rest van het leven te behouden. Een voorwaarde daarvoor is dat er niet opnieuw ontstoken pockets ontstaan. Dit kan alleen als elke dag alle tandplak van de tanden en kiezen verwijderd wordt. Het is dus essentieel dat de mondhygiëne niet alleen tijdens de behandeling, maar ook daarna van hoog niveau is. Anders is de kans groot dat de parodontitis weer terugkomt.

Behandelschema

Hieronder is schematisch het traject van een parodontologische behandeling te zien.

Kosten

De prijs van een parodontologische behandeling kan uiteenlopen. Dit heeft te maken met de ernst van de parodontitis. Klik hier voor een overzicht van de prijzen.