Bel ons

0317-613322

Openingstijden

ma t/m vrij 08:00 - 16:30 uur, za+zo gesloten

Inschrijven

Wij hebben genoeg ruimte voor nieuwe patiënten

Bel ons

0317-613322

Openingstijden

ma t/m vrij 08:00 - 16:30 uur, za+zo gesloten

Inschrijven

Wij hebben genoeg ruimte voor nieuwe patiënten

Verdovingen

Een verdoving heet ook wel een lokale anesthesie. Tijdens vele tandheelkundige behandelingen verdooft de tandarts u, om ervoor te zorgen dat uw behandeling pijnloos verloopt.

Werkt een verdoving altijd goed?
In 99% van de gevallen werkt een verdoving goed. Bij een ontsteking aan bijvoorbeeld de wortelpunt van de tand of kies kan het voorkomen dat de anesthesie minder goed werkt. Dit komt omdat de zuurgraad van het ontstekingsweefsel ervoor zorgt dat de verdovingsvloeistof sneller dan normaal haar werkzaamheid verliest. Soms is het dan noodzakelijk om tijdens de behandeling bij te verdoven.

Welke verschillende verdovingen zijn er?
Afhankelijk van de te verdoven plaats in de mond, bestaan er verschillende technieken:

  • Infiltratieanesthesie (plaatselijke verdoving)
    Hierbij krijgt u lokaal (ter plaatse van de te behandelen tand of kies) verdovingsvloeistof ingebracht, ter hoogte van de wortel. Zo komt de verdovingsvloeistof bij de zenuw van de tand of kies (infiltreert), waardoor deze verdoofd raakt. Dit kan echter niet bij de onderkaak, omdat het bot daar te compact is om doorheen te dringen.
  • Geleidingsanesthesie (verdoving onderkaak)
    Deze techniek gebruiken we voor de onderkaak. Omdat het bot hier, zoals gezegd, te compact is om doorheen te dringen, moet de hele zenuw van de onderkaak verdoofd worden. Dit gebeurt op de plaats waar hij de onderkaak binnenkomt. Dat is achterin de mond aan de binnenzijde van het opstijgende deel van de onderkaak. Vandaar dat hierbij ook de lip en de tong aan één zijde van de onderkaak verdoofd raken.
  • Interligamentaire anesthesie
    De intraligamentaire techniek kan de tandarts zowel in de boven- als onderkaak toepassen.

Bij deze techniek dient de tandarts tussen de wortel en het kaakbot – met een heel dun naaldje – verdovingsvloeistof toe. Deze vloeistof perst de tandarts zo naar de wortelpunt van uw tand of kies.